Spring naar inhoud

Monteren van dood-aas aan je snoek-onderlijn

Er zijn verschillende manieren om een dood-aas visje aan te bieden tijdens het vissen op snoek. Veel verschillende soorten takels kan je dan ook vinden in de (online) hengelsport winkel. Maar waar dienen deze allemaal voor, en wat zijn de meest gebruikte snoekonderlijnen? In dit artikel gaan we hier kort op in.

In hoofdzaak kan je bij de keuze van je snoekonderlijn uitgaan van de manier dat er gevist wordt. Je kunt statisch op de bodem vissen, zwevend onder een dobber, of slepend achter een boot. Bij al deze technieken zijn andere onderlijnen meer favoriete dan andere. Hier een korte uitleg;

Statisch op de bodem

Bij het aanbieden van dood-aas op de bodem wordt veelal gebruikt gemaakt van een onderlijn met een dubbele dreg. De bovenste dreg wordt in het staartstuk van de vis gestoken. Hier is het vlees stugger dan bijvoorbeeld bij de flank van de vis, waardoor de aasvis minder snel van de haak wordt gegooid. De andere dreg wordt in de flank van de vis gestoken. Al waar gelang de snoek de aasvis oppakt zal minimaal 1 dreg de binnenkant van de bek van de snoek moeten vinden. 

Onder de dobber

Het aanbieden van een aasvis onder een dobber vraagt meer aandacht. Bij voorkeur zal de aasvis zo natuurlijk mogelijk in het water hangen, en dat betekend horizontaal. Een veel gebruikte onderlijn is een onderlijn met een enkele dreg. Deze dreg wordt net boven de rugvin van de dood-aas vis doorgeprikt, waardoor deze mooi recht in het water hangt. Blijk nu dat er vaak misgeslagen wordt, dan is het aannemelijk dat het goed om wat kleinere snoek (onder de 80cm). Wil je deze snoeken ook graag haken, dan kan je een 2e dreg gebruiken met een klein stukje onderlijn. Deze zijn kant te klaar te koop van bijvoorbeeld Abu Garcia. Met een stringernaald kan je deze via de rugvin naar de anus van de vis doorsteken, en hier de onderlijn oppakken en door de vis heen halen. De dreg van deze korte onderlijn komt dan net onder de dood-aas vis te hangen. De andere dreg kan als eerder beschreven worden gemonteerd. Let wel dat de korte onderlijn goed wordt vastgezet met een knipwartel aan de bovenste dreg. 

Achter de boot

Het vissen van een dood-aas vis achter de boot kan heel goed werken. Op deze manier kan het meest een echte levende vissen worden geïmiteerd. Echter de eerdere onderlijnen maken het niet mogelijk om een aas-vis zo door het water te slepen. Hiervoor zal de haak juist voorin bij de dood-aas vis moeten komen. De Fireball montage is speciaal ontwikkeld hiervoor. Deze fireball heeft veel overeenkomsten met de loodkoppen van shads en twisters, maar heeft wel een andere gewichtsverdeling. 

Voor meer info : https://www.sportvisgigant.nl/