Index Gids
Image default
Mode en Kleding

De verzorging van je lederen tas

Een kwaliteitsleren tas, zoals een Cowboysbag rugzak, is het product van een eeuwenoude traditie, uitgevoerd door bekwame ambachtslieden: behandel hem dus goed. Nee, je hoeft je leer niet te knuffelen, maar misschien moet je het leer wel goed verzorgen. Je top 3 zorg moet zijn het reinigen, conditioneren en het opbergen van je tas. Hier zijn een paar tips:

BENODIGDHEDEN:
– Zachte, schone doek

– Lederreiniger

– Lederveredelingsmiddel

– Perkamentpapier of noppenfolie

– Stofzak (of kussensloop)

SCHOONMAAKEN
Zorg ervoor dat je je lederen tas schoonmaakt met schone handen. Leren tassen zijn gevoelig voor het absorberen van vet en olie.

Maak je lederen tas om de dag snel schoon met een zachte, droge of licht vochtige doek. (Gebruik niet te veel water; leer heeft tijd nodig om te drogen).

Een of twee keer per jaar een grondigere reiniging uitvoeren om vuilophopingen te verwijderen. Veeg je lederen tas af met een speciaal voor leer gemaakte reiniger. Breng het aan in een cirkelvormige beweging en veeg het af met een licht vochtige doek om te voorkomen dat de poriën van het leer verstopt raken.

Leder conditioner is als een vochtinbrengende crème voor je lederen tas. Zonder deze conditioner zal het leer na verloop van tijd uitdrogen.

Om afschilferen en rimpelen te voorkomen, breng je de lederconditioner aan op een zachte doek en wrijf je zachtjes over de hele tas.

Afhankelijk van de droogte of de luchtvochtigheid in je klimaat, breng je de conditioner minstens twee keer per jaar aan, tot een keer per maand of zo, om je lederen tas zacht en soepel te houden.