Index Gids
Image default
Bedrijven

RVS profielen

RVS profielen

RVS finish is specialist op gebied van roestvrij staal. Roestvrij staal is vooral bekend vanwege zijn corrosieweerstand. Het kan op verschillende manieren worden toegepast, afhankelijk van de RVS profielen. Er zijn vele RVS profielen, en het is daarom belangrijk te weten welk soort geschikt is voor een bepaalde toepassing. Zo is er austenitisch, ferritisch, en Martensitisch roestvrij staal en duplexstaal. RVS finish helpt je graag bij je keuze. Bij het kiezen van RVS profielen zijn er een aantal factoren te overwegen. Zo is het lassen van roestvrij staal heel anders dan het lassen van koolstofstaal, en het kan leiden tot problemen zoals intergranulaire corrosie, heet kraken en spanningscorrosie. De meest lasbare roestvrij staalsoorten bevinden zich in de austenitische groep, maar er moet op worden gelet dat de oorspronkelijke mechanische eigenschappen niet worden aangetast tijdens het lasproces. 

De kwaliteit

Roestvast staal heeft die corrosiebestendige eigenschappen, maar het is van groot belang om de kwaliteiten te kennen, omdat verschillende kwaliteiten, een verschillende uitwerking kunnen hebben op de corrosie-eigenschappen. Austenitische roestvaste staalsoorten verschaffen in het algemeen de meeste corrosieweerstand, vanwege hun grote hoeveelheden chroom. Dit maakt kwaliteit 304 en 316 de uitstekende keuze wanneer corrosieweerstand van belang is. Ferritisch, roestvast staal en martensitic zijn over het algemeen echter goedkoper dan austenitisch roestvrij staal, omdat ze minder nikkel bevatten. 

Hittebestendigheid

In geval roestvrij staal hittebestendig moet zijn voor een bepaalde toepassing, is het belangrijk om te weten hoe de verschillende soorten roestvrij staal kunnen worden beïnvloed door temperatuur. Je moet hiervoor geen austenitisch staal gebruiken, en ferritisch staal is niet-hardbaar als het wordt behandeld met hitte. De warmte behandelbare roestvrij staalsoorten zijn typisch martensitisch staal. 

Zeer hoge sterkten kunnen worden bereikt met martensitische roestvaste staalsoorten, zoals kwaliteit 440 en de soortelijke 316. Deze hebben een grotere taaiheid dan andere roestvrije staalsoorten. Duplex roestvast staal kan ferritische roestvaststalen eigenschappen bieden, terwijl het toch een ductiliteit en een taaiheid behoudt in de buurt van austenitisch roestvast staal. 

Toepassingen

Soms is de beste manier om erachter te komen welk soort roestvrij staal moet worden gebruikt door te kijken wat er in het verleden is gebruikt. Hier zijn enkele voorbeelden van toepassingen voor verschillende soorten roestvrij staal. Ferritisch roestvast staal kan worden gebruikt in de automotivemotor, omdat ze bestand zijn tegen hoge temperaturen, en het ook kan worden gebruikt in assen, bevestigingsmiddelen, de voedingsindustrie en apparaten. Austenitische roestvaste staalsoorten kunnen worden toegepast in bevestigingsmiddelen, fittingen, tandwielen, algemeen austenitisch roestvrij staal, toepassingen die moeten worden gelast, toepassingen met hoge temperaturen en chemische fabrieken. Martensitic roestvrij staal kan worden gebruikt voor algemene doeleinden, zoals lagers, messen en andere slijtvaste toepassingen. RVS finish vertaalt zijn kennis graag in advies voor u.

Voor meer info : https://vangeenen.nl/

Gerelateerde artikelen

Tijd voor IT Detachering

Fries Houtbouw – al 30 jaar de Friese specialist voor uw tuinhuis, berging of blokhut

Ecobouwen: al meer dan 15 jaar