Spring naar inhoud

Waarom moet je eigenlijk je theorie-examen halen?

Iedereen die zijn of haar autorijbewijs heeft gehaald of nog moet halen, zal waarschijnlijk wel een keer gedacht hebben: waarom moet ik toch mijn theorie halen? De beste manier om de regels te leren is namelijk door deze in de praktijk uit te voeren. Het theorieboek is niet bepaald de meest lekkere leerstof en de regels die je moet onthouden zijn vaak zo specifiek dat je ze eigenlijk gelijk weer vergeet.

Veel regels slaan nergens op en zijn voor jou misschien niet gelijk belangrijk. Je zult ze namelijk misschien nooit hoeven toe te passen. Maar je hoort ze wel te kennen. Als je namelijk wel in een situatie komt waarin je die regels toe moet passen, dan kan dit gevaarlijke situaties opleveren als je er nog nooit over gehoord hebt. Als je bijvoorbeeld nog nooit hebt gelezen over het gevaar van uitstekende lading, dan zou je ook minder snel vragen stellen wanneer je iets moet vervoeren.

Het is natuurlijk ook wel logisch dat de regels moeten worden opgeschreven en dat iedereen het erover eens is dat dit de regels zijn. Anders zouden er veel conflicten ontstaan, jij zult namelijk het idee hebben dat je op een veilige manier een kruispunt oversteekt, terwijl iemand anders dit wel helemaal niet vindt.

Mede om deze reden is er tijdens het moderne examen gevaarherkenning toegevoegd. Hoewel dit natuurlijk niet voelt als in de auto is het wel een goede manier om te testen of kandidaten de praktijk inzichten al enigszins onder de knie hebben.

Je snapt nu dus wel dat het theorie-examen toch wel belangrijk is. Het examen blijft wel erg lastig, dus zorg ervoor dat je de vragen erg goed oefent. Het beste kun je dit doen door het theorieboek uit je hoofd te stampen, maar dit is pas de eerste stap. Zorg er namelijk ook voor dat je ervaring hebt opgedaan met de vragen zelf. Deze moet je namelijk onder tijdsdruk kunnen beantwoorden. Je kunt tegenwoordig makkelijk je theorie examens oefenen op internet.  Theorie.nl is bijvoorbeeld een van de opties die deze oefeningen aanbied. Dit is zeker aan te raden, want op deze manier kun je een stuk meer ontspannen je examen in.

Voor meer info :