Index Gids
Image default
Particuliere dienstverlening

Een gids voor columbaria

Honderden, zo niet duizenden jaren lang hebben mensen nagedacht over hoe ze de overblijfselen van hun dierbaren na een crematie konden bewaren. Tot op de dag van vandaag blijft de vraag of de as thuis moet worden bewaard of uitgestrooid. Maar er is nog een derde optie: een columbarium.

Wat is een columbarium?

Een columbarium is een ruimte waar urnen met gecremeerde resten worden bewaard. Ze kunnen een enkele muur in een mausoleum zijn of ze kunnen een hele structuur zijn; maar hun doel blijft hetzelfde.

Wat betekent columbarium?

De naam komt van het Latijnse woord columba, wat duif betekent. De nissen waarin de urnen worden bewaard, lijken namelijk op openingen van een duiventil. In feite verwees het woord oorspronkelijk alleen naar duiventillen, voordat het later werd gebruikt om zowel duivenhokken als ruimtes te beschrijven die werden gebruikt om crematie-urnen op te slaan.

Wat is het verschil tussen een columbarium en een mausoleum?

Een mausoleum is een vrijstaand gebouw voor het begraven en eren van een persoon of mensen die zijn overleden. Een columbarium is vergelijkbaar, maar dan specifiek voor urnen. In feite kan een columbarium zelfs deel uitmaken van een mausoleum. Sommige columbaria bestaan onafhankelijk van andere gebouwen en zijn volledig voor hun doel gemaakt, maar sommige zijn gemaakt als muren binnen bestaande structuren.

Wat is een columbarium-nis?

Een columbarium-nis is de enkele ruimte binnen het grotere columbarium waarin de urnen worden bewaard. Columbaria bestaat uit vele nissen en een persoon kan een nis reserveren voor na hun begrafenis.

De columbarium-nis kan open of gesloten zijn, afhankelijk van de wensen van de naasten of de eigenaren van de locatie. Elke nis heeft meestal een plaquette met details van de persoon die daar is begraven.

Hoeveel kost een columbarium?

Columbarium-prijzen variëren van locatie tot locatie. Sommige locaties kunnen hogere prijzen vragen voor niches op handiger plekken. Velen zullen een vaste prijs vragen voor elk van hun niches, meestal tussen € 200-450 voor een bepaalde periode, meestal beginnend tussen 10-25 jaar. Na deze periode kunt u de huurovereenkomst doorgaans van jaar tot jaar verlengen.

De grootte van een niche is ook van invloed op de kosten die u kunt verwachten. Een enkele nis kost bijvoorbeeld minder dan een grotere familiale columbarium-nis.

Voor een duidelijk idee van de kosten moeten u of uw begrafenisondernemer contact opnemen met de eigenaren van het columbarium, het mausoleum of het crematorium om bevestig wat hun columbarium-begrafenisdiensten kosten.

Waar kan ik een columbarium vinden?

Er zijn verschillende columbaria in het Nederland. Sommige zijn bevestigd aan bestaande mausolea en sommige zijn vrijstaande structuren. Hoewel ze vaker voorkomen in de Verenigde Staten en in Europa, ziet het Nederland er elk jaar meer en meer worden gebouwd. Via een uitvaartverzekering van DELA of Monuta kunt u hierbij geholpen worden, kom meer te weten over de Monuta uitvaartverzekering.

Waarom zou je een columbarium gebruiken?

Een columbarium biedt een alternatief voor het verstrooien en bewaren van as thuis. Als u de as van een dierbare na hun overlijden wilt bewaren, maar deze liever niet thuis heeft, is het bewaren in een columbarium een redelijk alternatief.

Het bewaren van een urn in een columbarium geeft u een locatie waar je een geliefde kunt bezoeken, je respect kunt betuigen en weet dat er voor hun laatste rustplaats wordt gezorgd.

Welke andere alternatieven zijn er voor een columbarium?

Als een columbarium-nis niet de juiste optie is voor uw geliefde, zijn er alternatieve opties om te overwegen. Een traditioneel en ontroerend idee is om de as uit te strooien op een plek die hen na aan het hart ligt. Je zou ze zelfs een oogverblindend afscheid kunnen geven als onderdeel van een herdenkingsvuurwerk. Dit zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden voor de as van uw dierbare. We hebben ook een uitgebreide gids voor crematies voor al het andere dat u moet weten.

 

https://uitvaartpolis-online.com/kennisbank/uitvaartverzekering-bkr-registratie/