Index Gids
Image default
Financieel

Hoe kun je kopen op inschrijven en hoe werkt dit?

Je hebt er vast wel eens van gehoord, iemand laat zich inschrijven voor een koopwoning en kan op deze manier een bod uitbrengen samen met andere bieders. Op het moment dat een verkoper meer aanvragen krijgt, wacht de verkoper tot alle bieders een bod hebben uitgebracht. Nadat iedere bieder de gelegenheid heeft gehad om een bod uit te brengen, vraagt de verkoper om een eindbod uit te brengen, deze dient een vooraf afgesproken tijd gedaan te worden. Als het op deze manier gedaan word, spreken we over een verkorte inschrijving.

Blind bieden

Als er meerdere mensen een bod willen uit brengen op 1 huis, zal je nooit horen wat een ander geboden heeft. Op deze manier blijft het voor iedere bieder een eerlijke strijd. Dit word ook wel blind bieden genoemd. Het is daarom wel extra lastig omdat je niet weet wat andere bieden. Je wilt niet teveel bieden, maar ook niet te weinig. 

Wanneer is de koop rond?

 Op het moment dat de koop rond is, betekend dit dat jij de hoogste/beste bieder bent geweest en je alle andere bieders overwonnen hebt. Op dit moment zal er een koopovereenkomst gemaakt worden. Als deze is ondertekend, is dit meteen bindend voor de verkoper. De verkoper heeft van nog 3 dagen bedenktijd. Nadat de 3 dagen voorbij zijn, kun je als koper alleen nog maar van het contract af komen als je in hoger beroep gaat met een ontbindende voorwaarde.

Recht van gunning

Dit betekend dat de verkoper altijd moet kijken of de combinatie van prijs en voorwaarde voldoende is om te kunnen verkopen aan de bieder. Zo is de verkoper nooit verplicht om aan de hoogste bieder te verkopen. Het kan zelfs zo zijn dat de verkoper kiest om niet te gunnen. Maar in principe moet dit binnen een dag duidelijk zijn. 

Wanneer je hier hulp bij nodig hebt, kun je een makelaar Dordrecht inschakelen. Deze kan je helpen om snel een nieuwe woning te vinden in de drechtsteden.