Index Gids
Image default
Bedrijven

De Amerikaanse kersttraditie

De Amerikaanse kersttraditie

Het is algemeen bekend dat dezelfde traditie in verschillende landen anders wordt gevierd. Dit heeft vaak te maken met de cultuur van het land, maar ook het geloof speelt een grote rol. Kerst is van oorsprong een christelijke feestdag, waardoor deze traditioneel gezien ook alleen wordt gevierd door christenen. Tegenwoordig worden de feestdagen echter ook veel gevierd door niet-gelovigen. Dit is vaak het geval in landen waar het christendom het leidende geloof is.

Overal ter wereld zijn er dus verschillende gebruiken. Een bekend gebruik is het ophangen van kerstsokken. Dit gebruik is vooral gangbaar in de Verenigde Staten. Hier worden de kerstsokken, ook wel ‘christmas stockings’ genoemd, boven de kachel, open haard of de schacht hiervan gehangen. Op deze manier kan de kerstman ze vullen met cadeaus of snoepjes. De mythe achter het verhaal is dat Sint Nikolaas via de schoorsteen het huis van een arme weduwnaar met dochters in klom, om deze te voorzien van giften die hij anders niet aan zou nemen vanwege zijn trots. De sokken van de dochters hingen boven de open haard, omdat deze nat waren door de sneeuw die buiten lag. Er zijn ook verhalen over het stammen van kerst uit de Scandinavische/Germaanse cultuur, echter is deze minder vaak benoemd dan de mythe over Sint Nikolaas.

In de Verenigde Staten leeft kerst ontzettend erg, en er wordt in het land dan ook ontzettend uitgekeken naar deze feestdagen. Winkels, voedselketens en warenhuizen bereiden zich allemaal ruimschoots van te voren voor, vaak met mooie acties en speciale aanbiedingen. In de Verenigde Staten kun je speciale ‘stocking fillers’ kopen: dit zijn cadeautjes die speciaal gemaakt zijn om de leuke kerstsokken mee te vullen. Deze cadeautjes zijn klein van formaat en passen dus makkelijk in de sokken. Zo kun je een aantal kleine cadeautjes kopen die samen veel leuker zijn dan één groot cadeau. Een ander voordeel: wanneer je meerdere kleine cadeautjes koopt, heb je meer kans om precies dat ene ding te geven die de ontvanger wilde hebben!

Voor meer info : https://www.uglyxmas.nl/nl_nl/