Index Gids
Image default
Beauty en verzorging

Elektrisch poetsen of juist met een handtandenborstel?

Tegenwoordig zijn er talloze opties voor het poetsen van je tanden. Maar in hoeverre maakt het uit welke tandenborstel je gebruikt? Elektrisch poetsen wordt steeds populairder, maar is dit eigenlijk wel beter dan met een gewone handtandenborstel? In deze blog ga ik dieper in op deze vraag en geef ik je de voor- en nadelen van zowel elektrisch als handmatig poetsen.

De voor- en nadelen van beide opties

Allereerst is het goed om te weten dat beide poetsmethodes, mits correct uitgevoerd, effectief zijn om tandplak te verwijderen. Een elektrische tandenborstel kan echter wel een voordeel hebben. Elektrisch poetsen kan namelijk gemakkelijker en grondiger zijn dan met een handtandenborstel. De meeste elektrische tandenborstels hebben een timer die je laat zien hoe lang je moet poetsen en sommige hebben zelfs sensoren om je te waarschuwen als je te hard drukt. Dit helpt bij het behalen van een optimale mondhygiëne en het voorkomt schade aan tandvlees en tanden.

Een ander voordeel van elektrisch poetsen is dat het minder fysieke inspanning vereist. Met een handtandenborstel moet je namelijk zelf de borstel in de juiste hoek houden en voldoende kracht uitoefenen om grondig te poetsen. Dit kan vermoeiend zijn en het kan lastig zijn om de juiste techniek onder de knie te krijgen. Een elektrische tandenborstel doet dit werk voor jou en kan daarom gemakkelijker te gebruiken zijn.

Maar, elektrisch poetsen heeft ook nadelen. Zo zijn de borsteltjes van een elektrische tandenborstel duurder dan die van een handtandenborstel. Ook moet je de tandenborstel regelmatig opladen of nieuwe batterijen plaatsen. Daarnaast is elektrisch poetsen niet geschikt voor iedereen, bijvoorbeeld voor kinderen onder de 12 jaar, mensen met gevoelige tanden en tandvlees of mensen met beugels.

Als je kiest voor handmatig poetsen, is het belangrijk om de juiste techniek te gebruiken. Hierdoor kan je net zo goed de tandplak verwijderen als met een elektrische tandenborstel. Zorg ervoor dat je de borstel in een hoek van 45 graden op je tanden plaatst en met zachte druk poetst. Poets minimaal twee minuten en vergeet vooral niet de achterkant van je tanden en je kiezen mee te nemen.

Welk merk elektrische tandenborstel is het beste?

Een goede mondhygiëne begint bij een goede tandenborstel. Maar met zoveel merken op de markt kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Als je op zoek bent naar een elektrische tandenborstel zijn Oral-B en Philips Sonicare twee merken die eruit springen. Beide hebben ze hun eigen unieke voordelen en functies. Oral-B elektrische tandenborstels zijn bijvoorbeeld bekend om hun 3D-reinigingstechnologie die tanden en tandvlees op zachte wijze reinigt en polijst. Philips Sonicare tandenborstels daarentegen gebruiken sonische trillingen om tandplak los te maken en weg te poetsen. Wat het beste merk voor jou is, hangt af van je persoonlijke voorkeur en behoeften.

Onze conclusie

Het antwoord op de vraag of elektrisch poetsen beter is dan met een handtandenborstel, hangt af van verschillende factoren. Elektrisch poetsen kan gemakkelijker en grondiger zijn, maar het is duurder en niet voor iedereen geschikt. Handmatig poetsen kan, mits correct uitgevoerd, net zo effectief zijn als elektrisch poetsen. Kies dus vooral voor de methode die het beste bij jou past en waar jij je het meest comfortabel bij voelt. Vergeet in ieder geval niet om goed te poetsen en je tanden en tandvlees gezond te houden.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Tandenborstelexpert.nl