Index Gids
Image default
Woningen

Budgetvriendelijk bouwen met zelfbouwpakketten

Bouwen is een heel avontuur. Een avontuur dat een flinke investering vraagt. Met de huidige marktprijzen kost het enorm veel geld om een nieuwe woning te bouwen of een huis te renoveren. Kan dit goedkoper? Ja! Een zelfbouwpakket is een goede manier om te besparen. 

Wat is een zelfbouwpakket?

Wanneer we dit woord ontleden, zien we dat het uit twee delen bestaat: zelfbouw en pakket. Met deze oplossing kunt u dus zelf bepaalde onderdelen van een bouwproject uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan de elektrische installatie. Om deze werken uit te voeren, ontvangt u een pakket met al het benodigde materiaal en werkstukken. Voor een zelfbouwpakket sanitair zijn dat bijvoorbeeld alle aanvoerleidingen en afvoerbuizen, maar ook kniptangen om ze op maat te knippen. 

Welke zelfbouwpakketten zijn er?

In een woning zitten verschillende technieken. Voor zowat allemaal zijn er zelfbouwpakketten beschikbaar. U kunt bijvoorbeeld eigenhandig elektriciteit leggen, of voor een zelfbouw domotica pakket kiezen. Verder bestaan er ook oplossingen voor wie (vloer)verwarming wil installeren en de sanitaire installatie wil plaatsen. Tegenwoordig kunt u zelfs aan de slag met pakketten voor ventilatie, zonnepanelen en thuisbatterijen.

Wat zijn de voordelen?

Het klinkt misschien gek om zelf te bouwen en niet alles uit te besteden aan vakmannen, toch zijn er enkele voordelen om in overweging te nemen…

  • Budget – de meeste zelfbouwers kozen voor zo’n pakket uit budgetoverwegingen. Door zelf de handen uit de mouwen te steken hoeven ze minder uren een professional in te huren, waardoor ze heel wat geld uitsparen. Op het hele project gaat dit al snel over duizenden euro’s. 
  • Vaardigheden – sommige mensen doen graag zelfbouwpakketten omdat ze op deze manier hun vaardigheden bijschaven. Ze leren nieuwe competenties, die later misschien van pas komen.
  • Begeleiding – er bestaan soms misverstanden over de hulp die u bij zelfbouwpakketten krijgt. Nee, u staat er niet alleen voor. U kunt altijd terecht bij de leveranciers met vragen. De meeste bedrijven nemen ook de écht moeilijke taken voor hun rekening, zoals de opbouw van een zekeringskast of de opstart van een gasketel. 

Wat u ook moet weten

De voordelen zijn dus duidelijk. Toch mogen we niet blind zijn voor de nadelen van zelfbouwpakketten. De werken slorpen nu eenmaal veel tijd op. U zult dus vaak in het weekend of na een werkdag naar de werf moeten gaan om alle klussen af te werken, waardoor u minder vrije tijd heeft. Dat is in sommige situaties moeilijk (bijvoorbeeld wanneer u kleine kinderen heeft). 

Hoewel bepaalde hulpmiddelen zijn inbegrepen, is de kans groot dat u sommige gereedschappen zelf moet voorzien, zoals boormachines of haakse slijpers. U kunt die aankopen, of huren bij een verhuurfirma zoals Boels. Dit telt wel bij in de totale kost.