Index Gids
Image default
Aanbiedingen

Met deze drie aandachtspunten is het veilig werken in een hoogwerker

Met deze drie aandachtspunten is het veilig werken in een hoogwerker

Om je werk in de hoogte goed te kunnen uitvoeren heb je natuurlijk een hoogwerker nodig. Het is daarom ook niet zo goed dat hoogwerkers voor dit soort werkzaamheden een gewild product zijn om te huren. Er zijn alleen in Nederland al meer dan twintigduizend hoogwerkers te tellen die voor het overgrote deel onbemand worden verhuurd. Wanneer je in een sector werkzaam bent waar een hoogwerker veelvuldig wordt gebruikt zal je waarschijnlijk wel in een bezit zijn van een certificaat, maar bij de huur van een hoogwerker voor privé gebruik is dit geen vereiste; vaak wordt er alleen maar een korte instructie gegeven over de werking van een hoogwerker. Dat is eigenlijk erg vreemd omdat iedereen boven de 18 te pas en te onpas een hoogwerker kan huren. In dit blog stippen wij een aantal punten aan waar jij op moet letten zodat je veilig kan werken in jouw gehuurde hoogwerker!

  1. Jezelf aanlijnen

Je hebt het misschien zelf wel eens zien gebeuren: er wordt een hoogwerker verplaatst terwijl er nog een persoon in aanwezig is. Wanneer dit gebeurt is het ten zeerste aan te raden om jezelf aan te lijnen. Je zal namelijk niet de eerste zijn die door een kuil of een hobbel in de grond uit de werkbak wordt geslingerd en met een harde smak op de grond terecht komt. Zelf wanneer de hoogwerker op een lage stand staat afgesteld kan dit tot zeer ernstig letsel lijden!

  1. Harnas

Vaak wordt er in de handleiding van een hoogwerker verteld dat je een heupgordel moet gebruiken. Echter raden wij dit ten zeerste af! Als je door verkeerd gebruik van een heupgordel gestopt wordt in een val naar beneden kan dit lijden tot zeer ernstig letsel aan je rug of andere ledematen. Een goedgekeurd harnas daarentegen is wel zeer geschikt als valbeveiligingsmiddel.

  1. Wetgeving

In de wetgeving valbeveiliging hoogwerker staat niet dat valbeveiliging verplicht is in een hoogwerker, maar het is uiteraard wel aan te raden. Bovendien kennen we in Nederland de Arbowet, waarin staat dat een werkgever er alles aan moet doen om zijn personeel in een zo veilig mogelijke omgeving te laten werken. Een verhuurbedrijf mag dan ook in het huurcontract opnemen dat valbeveiliging in een hoogwerker verplicht is bij de huur van een hoogwerker.

 

https://www.123machineverhuur.nl/