Index Gids
Image default
Gezondheid

Hoe zit het eigen risico in elkaar?

Iedereen heeft een zorgverzekering die bij hem of haar past. Op deze manier krijgt iedereen die zorg die hij nodig heeft. Bij een zorgverzekering is er vaak keuze tussen de hoogte van het eigen risico. Iedereen wil zo goedkoop mogelijk uit zijn, met de beste zorg. Hoe zorg je voor een goede hoogte van je eigen risico, en zo een zo laag mogelijke premie?

Wat is eigen risico?
Het is heel simpel: een hoog eigen risico zorgt voor een lage premie en een hoge premie zorgt voor een laag eigen risico. Het eigen risico is het geld dat je betaalt voor zorg voordat het door de zorgverzekering vergoedt wordt. Eigen risico bestaat ook bij andere verzekering, en is een preventieve maatregel om misbruik van de verzekering te voorkomen. Doordat men eerst zelf een bedrag moet betalen voor zorg, zullen ze voorzichtiger zijn. 

Verplicht eigen risico
Veel zorgverzekeraars hebben een verplicht eigen risico. Dit is een bedrag dat u minimaal aan eigen risico moet hebben. Dit voorkomt misbruik van de verzekering. Er bestaat ook een vrijwillig eigen risico, dat wil zeggen dat u ervoor kunt kiezen uw eigen risico hoger te maken, waardoor uw maandelijkse premie lager wordt. 

De ideale hoogte van het eigen risico
Er is geen ideale hoogte van het eigen risico die voor iedereen geldt. Het is helemaal afhankelijk van de persoon. Wanneer u weet dat u gezond bent, nooit ziek bent en eigenlijk nooit naar de dokter gaat, kunt u een hoog eigen risico instellen. Dit zorgt ervoor dat uw maandelijkse premie laag is. Als u dan niet gebruik maakt van de zorg heeft u dus eigenlijk het geld uitgespaard. Maar wanneer u weet dat u vaak ziek bent, of graag heel goed verzekerd wil zijn omdat u bijvoorbeeld een gevaarlijke sport doet, kunt u voor een laag eigen risico kiezen. Uw maandelijkse premie is dan wel hoger, maar wanneer u zorg nodig heeft hoeft u niet zelf veel te betalen.

Bent u op zoek naar een zorgverzekering? Gebruik een zorgvergelijker op bijvoorbeeld www.overstappen.nl

Voor meer info : http://www.goedkopezorgverzekering.nl/