Index Gids
Image default
Gezondheid

Hoe lang moet je een dutje doen voor de beste hersenvoordelen

Dutten is niet alleen cruciaal voor het behoud van je welzijn, maar heeft ook een heel positief effect op het functioneren van je hersenen. Hoewel dutten belangrijk is, zijn er momenten waarop u zich na een dutje suf voelt dan voorheen. Het is dus echt belangrijk om gedurende een bepaalde periode een dutje te doen om er het maximale uit te halen.

Volgens experts is een powernap van 10 tot 30 minuten het beste voor waardoor u zich alerter en energieker voelt dan voorheen. Het is ook gebleken dat deze hoeveelheid tijd je in feite zo’n hoog niveau van boost geeft dat je het de hele dag kunt gebruiken. Als je dutje langer duurt dan deze 30 minuten, gaat je lichaam in feite in diepe slaap, waardoor je vermoeider en slaperiger wordt zodra je wakker wordt.

Een paar keer slechts 20 minuten dutten gedurende de dag geeft je eigenlijk meer mentale helderheid en je hersenen beginnen helderder te functioneren. Deze gewoonte om te dutten zorgt er ook voor dat je minstens 4 uur achter elkaar op één dag goed kunt functioneren. Maar het is volkomen normaal dat iemand tegen het einde van de dag zich minder alert en energiek begint te voelen, zelfs nadat hij meerdere dutjes van 20 minuten heeft gedaan. Dit komt doordat de hersenen eigenlijk in een diepe slaap moeten gaan.

Door een dutje van 60 minuten te doen, kun je gemakkelijk de cognitieve kracht van de hersenen vergroten. Een dutje van 90 minuten is echter veel meer aan te raden. De reden is dat wanneer je 90 minuten of langer slaapt, de hersenen al het emotionele geheugen verwerken dat nodig is voor het functioneren ervan. Bovendien is uw creativiteit aan het eind van de dag in een diepe slaap meer gepolijst. Als u 90 minuten slaapt, betekent dit dat er gedurende de dag minder slaapinertie is.

Volgens een onderzoek is een dutje van 10 tot 20 minuten echter ideaal voor een onmiddellijke energieboost. Gedurende deze tijd blijft u in de NREM-slaapstand (Non-Rapid Eye Movement), waardoor u niet in een diepe slaap valt. Een dutje van 30 minuten kan je in sommige gevallen duizelig maken.

Een dutje van 60 minuten is goed voor je hersenen omdat het je helpt bij het onthouden van verschillende elementen en ook helpt bij je creatieve denken; de negatieve kant van deze hoeveelheid tijd is echter dat je er vaak duizelig van wordt nadat je wakker wordt. Bovendien omvat 90 minuten slaap REM (Rapid Eye Movement) en kunt u alle verschillende stadia van een diepe slaap doorlopen. Tijdens deze slaapfase heb je de meeste kans om te dromen. Nadat u wakker bent geworden, bent u waarschijnlijk alerter.

Hoe lang u een dutje doet, heeft beslist veel invloed op de functie van uw hersenen. Daarom wordt het ten zeerste aanbevolen om het belang te begrijpen van de hoeveelheid tijd die nodig is voordat u besluit een dutje te doen. Daarbij is beweging en bepaalde therapie ideaal voor de hersenen, je kunt er hier meer over lezen: https://www.cbtfysio.nl/beweging-therapie.

 

https://www.cbtfysio.nl