Spring naar inhoud

Alles wat je moet weten over de meterkast

 

Het is belangrijk om te weten wat de meterkast inhoud, dit omdat je dan weet wat er mis kan zijn. De meterkast is het hart van je woning wat betreft de stroom, het water, gas en internet. Toch blijft een meterkast zeer complex, het is dan ook logisch als je niet alles begrijpt of niet weet wat alles doet. Het is vooral belangrijk als je hem herkent zodat je kan zien wanneer er iets niet klopt.

Elektriciteitsmeter

Een elektriciteitsmeter heeft een geheel eigen plek in de groepenkast, in de meeste gevallen ben jij hier geen eigenaar van maar het netwerkbeheer. Verder ben je wel eigenaar van de meterkast omdat deze bij de woning hoort. Zodra er problemen zijn met de elektriciteitsmeter moet er altijd iemand van het netwerkbeheer komen omdat je hier zelf niet aan mag komen. 

Groepenkast

De groepenkast zorgt ervoor dat de stroom wordt verdeeld in verschillende groepen, elke groep heeft zo zijn eigen verantwoordelijkheid. Ieder apparaat wat groot is in het gebruik van stroom heeft een eigen groep nodig, anders kunnen er namelijk niet meerdere apparaten tegelijk aan staan.

Groepenkast vervangen

Om alle stroom in uw huis goed te laten werken is het belangrijk dat uw groepenkast in goede staat is, wanneer deze niet meer in goede staat is wordt dan ook aangeraden de groepenkast te vervangen. Het is dus ook belangrijk dat de groepenkast regelmatig gecontroleerd wordt, dit kan namelijk ongelukken en schade voorkomen. Als er kortsluiting ontstaat in de groepenkast kan er brand komen. Bij huizen die zijn gebouwd voor 1974 en waar nog nooit iets is gedaan aan de meterkast wordt aangeraden deze te vervangen omdat het niet meer veilig is. Omdat er vroeger niet zo veel stroom werd gebruikt als nu zijn vergeleken met nu de oude groepenkasten heel zwak.