Index Gids
Image default
Aanbiedingen

Black friday 2021 aanbiedingen online

Na Thanksgiving-maaltijden komen Black Friday-verkopen. Maar waar komt Black Friday 2021 in Nederland vandaan?

Black Friday-mythen
Hoewel veel mensen geloven dat de term Black Friday zijn oorsprong vindt in de betekenis van zwart, wat betekent “winst laten zien; geen verliezen laten zien”, is dit niet echt het geval.

Historisch gezien werd zwart geassocieerd met dagen van economische stress in tegenstelling tot dagen van bloeiend commercieel succes. De eerste Black Friday vond plaats in 1869 nadat financier Jay Gould en spoorwegzakenman James Fisk probeerden de goudmarkt in het nauw te drijven, wat uiteindelijk resulteerde in financiële paniek en de ineenstorting van de markt. Iets meer dan 60 jaar later, op 29 oktober 1929, markeerde een nieuwe beurscrash, Black Tuesday genoemd, het begin van de Grote Depressie.

Waar komt Black Friday vandaan?
In navolging van de eerdere “zwarte” dagen, ligt de ware oorsprong van de post-Thanksgiving Black Friday in de zin van zwart dat “gekenmerkt door rampspoed of ongeluk” betekent. In de jaren vijftig begonnen fabrieksmanagers de vrijdag na Thanksgiving voor het eerst Black Friday te noemen, omdat zoveel van hun werknemers besloten zich ten onrechte ziek te melden, waardoor het vakantieweekend werd verlengd.

Ongeveer 10 jaar later werd Black Friday door verkeersagenten in Philadelphia gebruikt om de dag na Thanksgiving te beschrijven, omdat ze 12-uursdiensten moesten draaien in vreselijk verkeer. Al snel sloeg de term aan bij shoppers en handelaren in Philadelphia, en van daaruit nam het een landelijke vlucht.

Veel mensen geloven dat we de dag na Thanksgiving ‘Black Friday’ noemen, omdat veel winkels winstgevend worden op de grote winkeldag en ‘in het zwart’ gaan. De ware oorsprong van de term is een beetje donkerder.

Hieronder volgt een transcriptie van de video.

Waarom heet het “Black Friday”? De meeste mensen kennen Black Friday als de dag na Thanksgiving, wanneer winkels vroeg open gaan en verschillende aanbiedingen hebben. Deze winkels zijn vaak ‘in the black’ (winstgevend) die dag.

Maar het waargebeurde verhaal van Black Friday is donkerder. De term ‘Black Friday’ werd voor het eerst gebruikt op 24 september 1869, toen twee investeerders, Jay Gould en Jim Fisk, de goudprijs opdreven en die dag een crash veroorzaakten. De aandelenmarkt daalde 20% en de buitenlandse handel stopte. Boeren leden een daling van 50% in de oogstwaarde van tarwe en maïs.