Index Gids
Image default
Aanbiedingen

Black friday 2021 aanbiedingen online

De dag na Thanksgiving, ook wel Black Friday genoemd, is een van de drukste winkeldagen van het jaar in de Verenigde Staten geworden. Nationale winkelketens bieden traditioneel beperkte geldbesparende aanbiedingen voor een breed scala aan goederen in een poging om shoppers naar winkels te lokken terwijl ze vergelijkbare deals online aanbieden. Dit jaar zal Black friday in 2021 zeer populair zijn in Nederland.

Velen geloven dat de term Black Friday is afgeleid van het concept dat bedrijven met financieel verlies opereren, of ‘in het rood’ staan, tot de dag na Thanksgiving, wanneer massale verkopen hen uiteindelijk in staat stellen winst te maken, of ze “in het zwart.” Dit is echter niet waar.

Een meer accurate uitleg van de term dateert uit het begin van de jaren zestig, toen politieagenten in Philadelphia de uitdrukking “Black Friday” begonnen te gebruiken om de chaos te beschrijven die ontstond toen grote aantallen toeristen uit de voorsteden de stad binnenkwamen om hun vakantieinkopen te beginnen en, in sommige jaren, bezoek de jaarlijkse voetbalwedstrijd van het leger en de marine op zaterdag. De enorme menigte veroorzaakte hoofdpijn bij de politie, die langere diensten draaide dan normaal omdat ze te maken hadden met files, ongevallen, winkeldiefstal en andere zaken.

Binnen een paar jaar had de term Black Friday wortel geschoten in Philadelphia. Stadshandelaren probeerden de dag een mooier gezicht te geven door het ‘Big Friday’ te noemen.

De uitdrukking “Black Friday” om een ​​positieve boost in de detailhandelsverkopen aan te duiden, groeide pas in het hele land aan het einde van de jaren tachtig, toen handelaren het rood-naar-zwart winstverhaal begonnen te verspreiden. Black Friday werd beschreven als de dag waarop winkels winst begonnen te maken en als de grootste winkeldag in de Verenigde Staten. In werkelijkheid zagen de meeste winkels hun grootste omzet op de zaterdag voor Kerstmis.

In de afgelopen jaren is Black Friday vergezeld door andere winkelvakanties, waaronder Small Business Saturday, dat shoppers aanmoedigt om lokale retailers te bezoeken, en Cyber ​​Monday, dat online winkelen promoot.

Historisch gezien heeft Black Friday nog een andere connotatie, een die niets met winkelen te maken heeft. In 1869 probeerden Wall Street-financiers Jay Gould en Jim Fisk de goudmarkt van het land op de New York Gold Exchange in het nauw te drijven door zoveel mogelijk van het edelmetaal te kopen, met de bedoeling de prijzen omhoog te schieten. Op vrijdag 24 september zorgde tussenkomst van president Ulysses S. Grant ervoor dat hun plan in duigen viel. De aandelenmarkt stortte onmiddellijk in, waardoor duizenden Amerikanen failliet gingen.