Index Gids
Image default
Verbouwen

Wat is het verschil tussen directe en indirecte verwarming?

Bij de keuze voor een bepaalde soort verwarming, kom je veel mogelijkheden tegen. Je kunt het houden bij de klassieke wijze van verwarming en gaan voor een centraal verwarmingssysteem met radiatoren. Dit is meestal een cv-ketel die draait op gas. Zoals iedereen tegenwoordig wel weet, is gas niet echt meer een optie. Nederland schakelt namelijk om naar meer duurzame brandstoffen. Beter is het dan om te kiezen voor de verwarming van de toekomst, namelijk elektrische verwarming. Bij deze kachels heb je grofweg de keuze uit direct en indirecte verwarming. Wat houdt dit in?

 

Directe verwarming

Bij directe verwarming heb je te maken met een elektrisch paneel of radiator met aan boord een eigen warmtebron. Deze warmtebron zorgt ervoor, dat vaste materie in de ruime waar het paneel staat wordt verwarmd. Denk hierbij aan meubels, mensen en dieren. Infrarood verwarming is een voorbeeld van directe verwarming. Het infraroodpaneel creëert door middel van elektriciteit infraroodstralen en straalt dit direct af op alle objecten in een ruime. Als deze objecten opgewarmd zijn, straalt hier warmte vanaf naar de rest van de omgeving. Op deze wijze wordt de gehele ruimte behaaglijk warm. Daarnaast zijn infraroodstralen veilig en zelfs gezond voor spieren en gewrichten. 

 

Indirecte verwarming

Ga je voor indirecte verwarming, dan kies je voor een kachel die gebruikmaakt van de omgevingslucht om de omgeving geleidelijk op te warmen. Dit is het geval bij convector verwarming. Een convector paneel zuigt van onderen de koude lucht op, waarna warme lucht het paneel weer verlaat en opstijgt. Bij het plafond koelt de lucht weer af en daalt naar beneden. Vervolgens herhaalt het proces zich en wordt de lucht weer opgezogen. Bij indirecte verwarming maakt het paneel gebruik van de natuurlijke luchtstroom.

 

Kies je directe of indirecte verwarmingspanelen?

Of je nu de keuze maakt voor directe of indirecte verwarming, je wil natuurlijk wel van hoge kwaliteit verwarmingspanelen genieten. Voor convector verwarming kies je het beste voor Adax convectiepanelen. Enkele modellen hebben een ingebouwde wifi thermostaat, zodat je de panelen van afstand kunt besturen. Kies je infrarood panelen, dan maak je een goede keuze met de panelen van Fenix Ecosun. Met een aparte wifi thermostaat kun je ook hier profiteren van bediening op afstand.

 

http://verwarmwinkel.nl