Index Gids
Image default
Industrie

Wat is een ingenieursbureau?

Een ingenieursbureau is een bedrijf dat zich bezighoudt met technisch advies. De naam komt van de titel ingenieur. In Nederland en België wordt met ingenieursbureau meestal een bedrijf bedoeld dat zich bezighoudt met technisch advies op het gebied van bouwkunde, infrastructuur, watermanagement, industrie en stedenbouwkunde. Ingenieursbureaus leveren technisch advies over constructieberekeningen, haalbaarheid, (fysieke) veiligheid, installaties, IT enz. Steeds meer ingenieursbureaus leveren ook advies op het gebied van stedenbouwkunde, ruimtelijke ontwikkeling, vastgoed en architectuur. Overheid, projectontwikkela en aannemers zijn traditioneel de partijen waarmee ingenieursbureaus samenwerken.

Hoe word je ingenieur?

Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag, want de weg naar het ingenieurschap hangt af van uw opleiding en ervaring. Er zijn echter enkele algemene stappen die u kunt nemen om ingenieur te worden. Ten eerste moet u een bachelordiploma in engineering behalen aan een erkende instelling. Zodra u nadat u uw diploma hebt behaald, moet u het ingenieursexamen afleggen om een vergunning te krijgen om ingenieur te worden. Nadat u uw diploma hebt behaald, kunt u een baan vinden bij een ingenieursbureau of uw eigen ingenieursbureau beginnen

Wat zijn de verschillende soorten ingenieurs?

Er zijn veel verschillende soorten ingenieurs, maar enkele van de meest voorkomende zijn civiel ingenieurs, mechanische ingenieurs, elektrische ingenieurs en software-ingenieurs.

Wat doet een ingenieur?

Een ingenieur gebruikt wetenschap en wiskunde om problemen op te lossen. Ingenieurs ontwerpen en bouwen dingen zoals bruggen, gebouwen, auto’s en computers. Zij vinden ook nieuwe producten uit en vinden manieren om bestaande producten beter te maken.

Kun je zomaar werken bij een ingenieursbureau?

De meeste ingenieursbureaus eisen dat u een ingenieursdiploma hebt voordat ze u aannemen. Er zijn echter ook ondersteunende functies bij ingenieursbureaus waarvoor geen diploma vereist is. Deze functies kunnen bestaan uit administratieve ondersteuning, klantenservice of marketing. Wilt u solliciteren bij een ingenieursbureau? Neem dan contact op met Maters en De Koning! Zij zijn een ingenieursbureau in Rotterdam.