Index Gids
Image default
Energie

Btw teruggaaf zonnepaneel

De overheid heeft heel wat initiatieven het leven ingeroepen om de aankoop van zonnepanelen aantrekkelijk te maken voor het laten plaatsen bij particuliere woningen en bedrijven. Een van die initiatieven is de btw-teruggave op de aankoop van je zonnepanelen. Het btw-tarief in Nederland is 21%. Stel je voor dat je zonnepanelen koopt aan een prijs van €5000. 21% van €5000 is een bedrag van €1050 dat je kan besparen. Je kan de btw niet enkel op je zonnepanelen terugvragen, maar ook op de installatie van de zonnepanelen.

Hoe zit de regeling btw teruggaaf zonnepaneel in elkaar? Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen, kan je het teveel aan energie dat je omzet met behulp van je zonnepanelen terugleveren aan de energieleverancier. Hiermee kan je geld besparen en zelfs geld verdienen door de vergoedingen die je terugkrijgt van de energieleverancier. Lees je bijvoorbeeld in over de salderingsregeling. Doordat je geld kan verdienen, ziet de overheid je als een kleine ondernemer. Je bent hier verder geen kosten aan kwijt, maar hierdoor kan je wel de btw terugvragen op de aankoop van je zonnepanelen en ook op de installatie van je zonnepanelen. Daardoor kan je heel wat kosten besparen.

Hoe te werk gaan? 1. Zorg dat alle facturen en ook het energiecontract op één naam staan. Je kan de teruggave niet krijgen als de facturen en/of het energiecontract op verschillende namen staan. Wanneer je bijvoorbeeld een factuur op jouw naam hebt staan en de rest op die van je partner, kom je niet in aanmerking voor de btw-teruggave. Let hier dus zeker op. 2. Meld je aan bij de belastingdienst via deze website. Ook hier kan je nog eens de voorwaarden en regelgevingen doornemen. Zo simpel is het! Het is niet verplicht om een btw-teruggave te doen, maar als je kosten wil besparen wordt dit natuurlijk wel aangeraden.

Zorg ervoor dat je het zo snel mogelijk regelt, liefst binnen de 6 maanden van hetzelfde kalenderjaar na de aankoop van je zonnepanelen om verdere complicaties te vermijden. Wanneer het niet helemaal duidelijk is wat je precies moet doen, kan je eventueel langsgaan bij een boekhouder voor verdere informatie. Ook veel zonnepaneelleveranciers hebben ondertussen heel wat ervaring en kunnen je prima adviseren over de btw-teruggave.