Index Gids
Image default
Architectuur

Toezicht en persoonlijke therapie voor counselors, psychotherapeuten en psychologen.

Hoewel een zekere mate van toezicht verplicht is, moet je ervoor zorgen dat als jouw praktijk groeit, jouw toezichturen ook je verhoogde werklast weerspiegelen. Van BACP erkende psychologen wordt verwacht dat ze minstens anderhalf uur per maand persoonlijke begeleiding hebben tijdens de maanden dat ze cliëntenconsult geven. Voor niet aangesloten therapeuten zou dit de maatstaf kunnen zijn voor hun eigen toezicht. Weerspiegel jezelf in je persoonlijke behoeften en verhoog waar nodig jouw toezicht.

Er zijn wel speciale pro-argumenten voor het toezicht op therapeuten in de privaat praktijk. Werken in een private praktijk is, in zekere zin, een geïsoleerde bezigheid. En dat in tegenstelling tot werken in een counseling agentschap of een organisatie, waar je meestal constant de mogelijkheid hebt om in dialoog te treden, om in collegiaal overleg te gaan, om theoretische discussies en kennis van de praktijkmethodieken van de anderen op te doen. Misschien geniet je van een persoonlijk toezicht van mens tot mens, of van een groepstoezicht die door de dienst verstrekt wordt, terwijl als je alleen werkt en jezelf werkelijk van die mogelijk -heden wil voorzien, dat ook betekent dat je pro-actief zowel formele als informele regelingen van toezicht moet organiseren. Verwaarloos zeker niet dit belangrijk aspect in jouw praktijk.

Persoonlijke therapie is eigenlijk alleen maar dat. Als een ervaren beoefenaar, zal je je wel bewust zijn van de hulp die het je kan geven, en hoe vaak je deze bijstand nodig hebt. Het is niet verplicht en dus is het een zuiver persoonlijke beslissing. Veel therapeuten die die persoonlijke therapie nuttig vonden in hun eigen opleiding , blijven echter verder met dezelfde therapeut werken , eenmaal ze gediplomeerd zijn. Op voorwaarde dat dit jou ligt, blijf dan eenvoudig op die manier verder werken. Er is echter ook een argument om te zeggen dat waar die persoonlijke therapie tevens een instrument voor de ontwikkeling van jouw beroepsbekwaamheid is, het van tijd tot tijd veranderen van therapeut je een bredere kijk zal geven op de verschillende benaderingen, zowel vanuit theoretisch als vanuit praktisch oogpunt. Misschien wil je de voordelen hiervan wel overwegen.

 Meer weten over dit vak? Bezoek eens de psycholoog.nl en u vindt talloze artikelen over dit onderwerp om u geestelijk te verrijken. Voor psychologisch advies in Utrecht kunt u terecht bij een gerenommeerd psychologen praktijk.

 

 

Voor meer info :