Index Gids
Image default
Aanbiedingen

De verschillen tussen 1PL, 2PL, 3PL en 4PL logistiek

De verschillen tussen 1PL, 2PL, 3PL en 4PL logistiek

Benieuwd wat de verschillen zijn tussen 1PL, 2PL, 3PL en 4PL logistiek? Dan ben je bij deze blog aan het juiste adres want hierin zullen we de belangrijkste verschillen behandelen. Ook zullen we onderaan deze blog een logistieke dienstverlener aanbevelen waar jij terecht kunt met al jouw logistieke vragen. Lees je mee? 

 

1PL

1PL staat voor First Party Logistics. Dit houdt in dat het bedrijf dat de goederen produceert ook zelf de logistiek daaromheen verzorgt. De logistiek wordt dus niet aan een derde partij uitbesteed, maar door het bedrijf zelf uitgevoerd. Het bedrijf slaat zelf zijn goederen op en vervoert deze naar de eindgebruiker. Derde partijen worden buiten beschouwing gelaten. 1PL zie je vooral terugkomen bij kleine productiebedrijven die op zeer lokale schaal distribueren. 

 

2PL

2PL wordt ook wel Second Party Logistics genoemd en kan worden gezien als de eerste stap naar het uitbesteden van diverse logistieke taken. Het gaat hierbij om het uitbesteden van voornamelijk klassieke logistieke taken, zoals de goederenopslag en het transport. Vaak wordt voor 2PL gekozen wanneer een bedrijf niet de ruimte heeft om zelf de goederen op te slaan. Second Party Logistics kenmerkt zich door het uitbesteden van slechts één enkele schakel uit de logistieke keten.

 

3PL

Bij 3PL of Third party Logistics, wordt een groot deel van het logistieke proces uitbesteed aan een extern bedrijf dat op zijn beurt weer verschillende 2PL dienstverleners inschakelt voor de diverse onderdelen van het proces. Vaak kan hierbij geput worden uit een ruim netwerk aan logistieke dienstverleners met allemaal hun eigen expertise. Enkele taken die wel in het beheer blijven van de opdrachtgever zijn productorders en de facturatie daarvan.

 

4PL

Bij 4PL wordt tot slot de gehele supply chain uit handen gegeven, van consulting en management tot planning en warehousing. In veel gevallen wordt zelfs het ontwerp en de optimalisatie van de supply chain niet meer inhouse gedaan, maar uitbesteed aan een 4PL operator. Fysieke activiteiten worden bij 4PL echter altijd verder uitbesteed aan een 3PL operator. 4PL houdt zich dan ook alleen bezig met het regelen en niet het uitvoeren van logistieke taken. 

 

Melis Logistics

Of je nu op zoek bent naar een 1PL, 2PL, 3PL of 4PL operator, bij Melis Logistics ben je aan het juiste adres. Neem zelf eens een kijkje op de website om te zien welke diensten Melis transportbedrijf allemaal aanbiedt.

 

https://www.melislogistics.nl/