Index Gids
Image default
Wijn

Wijnglazen: Modern of Vintage?

In 2020 lijken twee stijlen de absolute boventoon te vormen. Modern en Vintage zijn de twee smaken waar je uit kan kiezen. De mening over deze twee stijlen verschilt enorm. Sommige willen absoluut geen Vintage wijnglazen terwijl anderen juist heel graag Vintage glazen willen bestellen. In onze webshop kozen we er daarom bewust voor om een gemengde combinatie te maken. Zo kom je zowel klassiek glaswerk tegen of modern glaswerk. Het vintage van vandaag de dag is sowieso iets anders om te zien dan we in de jaren 60 of 70 zagen. Uiteraard heeft kristalglas een hele ontwikkeling gemaakt in de afgelopen jaren.

Moderne wijnglazen gemaakt van Crystaline

 

Tegenwoordig kom je steeds meer moderne wijnglazen tegen gemaakt van Crystaline. Dit is een variant op kristalglas. Vroeger werden de glazen gemaakt met minimaal 22% lood. Dit was het minimale om het kristalglas te noemen. Helaas is uit onderzoek gebleken dat lood in je glas niet goed voor de gezondheid is. Daarbij is de productie ervan belastend voor het milieu. Kirstalglas fabrieken moesten daarom met iets nieuws komen. Ze kwamen met de uitvinding Crystaline. Hierin zit nog maar 2% lood. Het glas is in de fabriek zo bewerkt dat het hetzelfde effect heeft als kristalglas en zelfs zingt als je er water overheen wrijft. Het enige verschil is dat ze een stuk beter zijn voor de gezondheid.

Zijn de ouderwetse vintage glazen ook van Crystaline?

 

In principe produceren nog maar heel weinig fabrieken echt kristalglas. Puur omdat het van de milieuwetgeving niet mag. Dit betekent dat ook de klassiekers gewoon van Crystaline gemaakt zijn. Gelukkig kan zelfs de echte kenner bijna het verschil niet meer zien. Je kan het verschil wel voelen. De glazen voelen een stuk minder zwaar aan.

Maakt de keuze tussen modern of vintage nog uit?

Eigenlijk is het meer wat je zelf nou echt mooi vindt. Als je vintage mooi vindt en modern absoluut niet, dan zal niemand je tegenhouden. In onze webshop kan je dan ook terecht voor beide stijlen. Het is echt puur smaak en het maakt voor de ontwikkeling van je wijn meestal niet uit welke stijl je uitkiest. Kies gewoon wat je mooi vindt of welk glas het beste bij je favoriete wijn past. Dit laatste is vooral voor de echte kenners bepalend voor de keuze van een glas.

Voor meer info : https://www.rode-wijnglazenshop.nl/