Index Gids
Image default
Vervoer en transport

Wat is de meerwaarde van een steunpoot voor de aanhanger?

Een steunpoot aanhanger is een poot die wordt gebruikt om de aanhangwagen op te tillen en op te stabiliseren wanneer deze niet wordt getrokken. Dit is vooral handig als de aanhangwagen lange tijd op één plek moet staan, zoals wanneer deze wordt gebruikt als opslagruimte of als de aanhangwagen wordt gerepareerd. Steunpoten zijn meestal gemaakt van staal of aluminium en zijn voorzien van een handvat of hendel waarmee ze kunnen worden opgetild en neergezet. Sommige steunpoten hebben ook wielen, zodat de aanhangwagen gemakkelijker kan worden verplaatst wanneer hij opgetild is.

Voordelen van het gebruik van een steunpoot

Er zijn een aantal voordelen aan het gebruik van een steunpoot voor een aanhangwagen:
Stabiliteit: Een steunpoot kan de stabiliteit van de aanhangwagen verbeteren wanneer deze niet wordt getrokken. Dit is vooral belangrijk als de aanhangwagen wordt gebruikt voor het opslaan van zware voorwerpen.

Gemak: Steunpoten maken het gemakkelijker om de aanhangwagen op te tillen en op te stabiliseren wanneer deze niet wordt getrokken. Dit kan vooral handig zijn als de aanhangwagen op een oneffen oppervlak staat. Er zijn tal van andere aanhanger accessoires om het gebruik van een aanhanger nog eenvoudiger te maken.

Mobiel: Sommige steunpoten hebben wielen, wat het gemakkelijker maakt om de aanhangwagen te verplaatsen wanneer hij opgetild is. Dit kan handig zijn als de aanhangwagen op een beperkte ruimte staat of als hij moet worden verplaatst naar een andere locatie.

Verschillende hoogtes: Steunpoten zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes, wat betekent dat ze kunnen worden aangepast aan de behoeften van de gebruiker. Dit kan vooral handig zijn als de aanhangwagen op een oneffen oppervlak staat of als de gebruiker de aanhangwagen op een bepaalde hoogte moet tillen.

Verlengde levensduur: Door de aanhangwagen op te tillen en te stabiliseren wanneer hij niet wordt getrokken, kan de levensduur ervan worden verlengd. Dit komt omdat de wielen minder belasting ondervinden wanneer de aanhangwagen niet op de grond staat.

Wanneer moet je jouw steunpoot vervangen?

Het is aan te raden om regelmatig te controleren of de steunpoot aanhanger in goede staat is en om hem te vervangen wanneer dit nodig is om ervoor te zorgen dat de aanhangwagen stevig en stabiel blijft staan. Wanneer de steunpoot moeilijk op te tillen of neer te zetten is, kan dit wijzen op slijtage van de hendel of het handvat. Ook kan de steunpoot wiebelen of niet stevig op de grond staan wanneer de aanhangwagen opgetild is, dit betekenend vaak dat de steunpoot versleten is of dat hij beschadigd is.

Bij ernstige krassen, deuken of beschadigingen neemt de betrouwbaarheid van de steunpoot flink af. Het is mogelijk dat de steunpoot dan niet meer stevig genoeg is om de aanhangwagen op de juiste wijze te stabiliseren. Hetzelfde geldt voor een steunpoot welke duidelijk roestvorming vertoont. Als de veiligheid in het beding komt, neem dan nooit risico´s, datzelfde geldt voor andere aanhanger accessoires.