Index Gids
Image default
Entertainment

Kinderfeestje – kan dat wel in een escape room?

Een escape room is een ruimte waaruit je moet zien te ontsnappen. Dat doe je door allerlei moeilijkheden en obstakels op te lossen. Vaak met behulp van aanwijzingen en raadsels. Je hebt maar een uurtje de tijd en er kunnen zich enge dingen voordoen. Sowieso maak je veel adrenaline aan en beleef je spannende momenten. Bezoekers aan een escape room merken dat hun zenuwen uit worden getest en dat ze soms een emotionele rollercoaster ondergaan. Het is dus een intense belevenis. En dat leidt tot de vraag: is een escape room eigenlijk wel iets voor een kinderfeestje?

Mijd zware thema’s en moeilijke kamers

Toegegeven, het is voor een kind nog spannender dan voor een volwassene om een escape room binnen te gaan. Ook al zijn de ouders erbij. Wat je als ouders doet is je kinderen vooraf duidelijk maken dat het net een computerspelletje is maar dan in het ‘echie’. Dat ze elkaar goed moeten helpen om te kunnen winnen. Ook zou je geen escape rooms met voor kinderen te gevoelige thema’s moeten kiezen zoals een horrorkamer. En ook geen kamers met een hoge moeilijkheidsgraad. Omdat je bij je kinderen in de ruimtes blijft, is er weinig aan de hand. En dan kun je voor een kinderfeest zeker een escape room reserveren. De kids zullen het supercool vinden.

Er bestaan geschikte kamers voor een kinderfeestje

Vooral escape rooms met een wat lager spanningsniveau zullen goed vallen bij kinderen. Zoals Let’s rob the bank (Utrecht en Breda) of Professor Kepler (Utrecht). Het spellevel past ook goed bij kinderen. De organisatie van escape rooms kan besluiten om de introductie aan te passen op kinderen en tijdens het spel kunnen er meer kindvriendelijke hints worden gegeven. Sommige escape rooms lenen zich al goed voor kinderen vanaf 9 jaar, maar de meesten zijn geschikter voor oudere kinderen, vanaf 12 jaar. 

Ruimtes, op kinderen gericht

Een kinderfeestje kan natuurlijk niet zonder groepsfoto en bij veel escape rooms is die mogelijkheid dan ook. Denk ook eens aan een arrangement met de escape room als centraal element. De beleving duurt ongeveer een uur zodat je wellicht daarna nog lekker uit kunt gaan eten. Het is leuk om te zien dat er een tendens is naar escape rooms die vooral voor kinderen zijn bedoeld. Dat maakt een kinderfeestje met de escape room als hoofdbestanddeel nog leuker. Want kinder escape rooms zijn geheel afgestemd op de kids. Het ontsnappingsspel is dan wat gemakkelijker, de uitleg van het spel helderder en na de ontsnapping is er ruimte voor taart en lekker drinken. Je kunt anno 2022 al kiezen uit meer dan honderd escape rooms die geschikt zijn voor kids.

Een kinderfeestje dat uit de klauwen loopt?

Er kan altijd iets gebeuren tijdens het ontsnappingsspel. Een kinderfeestje moet niet in het honderd lopen omdat er iemand ineens in paniek raakt en niet meer te bedaren is. In die zeldzame gevallen is er altijd een druk op de noodknop mogelijk. Bijvoorbeeld bij spontane claustrofobie. Dan ontsluiten de deuren, gaan de lichten aan zodat de paniek weer beheersbaar wordt. Een tip voor als je plant om met een groepje kinderen een escape room te doen: laat alle kids echt vooraf even naar het toilet gaan want eenmaal in de escape room kan er even niet geplast worden.