Index Gids
Image default
Zakelijke dienstverlening

Haarscherp geluid

Geluid is voor iedereen anders, laten we dat even voorop stellen. Voor de een is geluid belangrijk in de vorm van muziek, voor de ander is het zijn werk. Mocht het je werk zijn, heb je vast wel eens te maken gehad met geluidsmeters. Nog beter gezegd: kalibratie geluidsmeters. Als je hier nog nooit van hebt gehoord is dat geen schande. Ook als je het wel eens voorbij hebt horen komen, maar geen flauw idee hebt wat het is, hoef je je niet te schamen. In deze blog word je uitgelegd wat kalibratie van geluidsmeters inhoudt. 

Wat is kalibratie? 

Heel officieel gezien is kalibreren de gedocumenteerde vergelijking van het te kalibreren meetinstrument met een herleidbaar referentiepunt. De referentiestandaard kan ook ‘kalibrator’ worden genoemd. Logischerwijs is de referentie nauwkeuriger dan het te kalibreren apparaat. Het referentie apparaat moet ook herleidbaar gekalibreerd zijn, maar daar gaan we voor nu even niet op in. Bij sommige eenheden is de referentie niet altijd een apparaat, maar kan het bijvoorbeeld ook gaan om een massa, een mechanisch onderdeel, een fysische referentie, een referentievloeistof of een referentiegas. Kalibreren kan dus bij heel veel dingen gebeuren, eigenlijk alles. 

Kalibratie van geluidsmeters 

In het specifiek gaan wij het hebben over kalibratie van geluidsmeters. Geluidsniveaumeters zijn handinstrumenten die gebruikmaken van een microfoon om veranderingen in de luchtdruk als gevolg van geluidsgolven af te lezen. Deze meters controleren de geluidsniveaus om het gehoor van het personeel op de bouwplaats te beschermen, aan de overheidsvoorschriften te voldoen, de omgevingsomstandigheden te controleren, enzovoort. Kalibratie voor geluidsniveaumeters worden gebruikt om de geluidsmeters vóór elk gebruik in het veld te controleren en te kalibreren en geven vertrouwen in de metingen die door de meter worden verricht. Helaas kan een onnauwkeurige kalibrator voor geluidsniveaumeters dergelijke gegevens in gevaar brengen. Daarom kun jij met je geluidsmeter klasse 1 naar een gerenommeerd bedrijf stappen om hem te laten kalibreren voor optimaal resultaat. Zij stellen dan de afwijking (bias) van het apparaat vast d.m.v. het vergelijken met de afgeleide standaarden of de specificaties van het apparaat. Vervolgens stellen zij de geluidsmeter zo af dat hij weer in overeenstemming is met de specificaties.