Index Gids
Image default
Woning en Tuin

Wat zijn espagnoletten kopen en hoe handig zijn ze?

Als je jezelf afvraagt wat espagnoletten kopen zijn is het antwoord relatief simpel te geven. Het zijn namelijk handige systemen waarmee je deuren en ramen eenvoudig kunt openen en sluiten. Je bent ze vast en zeker een keer tegen gekomen wanneer je op zoek bent naar nieuw deur- of raambeslag. De kans is ook groot dat enkele ramen en deuren in je woning al van espagnoletten zijn voorzien. Wil je weten wat de voordelen zijn en waar je op moet letten als je ze wil kopen? Lees dan snel verder, want in onze blog vertellen we er meer over.

Espagnoletten kopen; een handig systeem

Spanjoletten is ook een term die gebruikt wordt voor het systeem dat we dus ook espagnoletten noemen. Het systeem is geschikt voor het eenvoudig openen en sluiten van dubbele ramen en deuren. Soms worden spanjoletten of espagnoletten kopen ook draai roedes genoemd. Als we het systeem moeten omschrijven dan is het feitelijk niets meer of minder dan een hefboom waarmee je een vertical boven- en onder staaf in een deur of raam in beweging brengt. Het systeem is zo gemaakt dat je feitelijk met één hand en één beweging een deur of raam kunt openen of sluiten.

Verschillende espagnoletten te koop

Espagnoletten heb je in verschillende soorten en maten en een verschil kan zijn dat je te maken hebt met pomp of klink espagnoletten. Het verschil is heel simpel. De pomp versie werkt door het handvat naar binnen te drukken als je een raam wil sluiten en je trekt ‘m uit als je het raam of de deur wil openen. Bij de klink variant moet je de klink aan een deur of raam in een bepaalde richting bewegen. Deze variant lijkt ook het meest op de traditionele deurklink, maar heeft dus wel een andere werking. We zien overigens dat de klink variant ook vaker wordt gekozen dan de pomp variant.

Naast de verschillende soorten heb je ook keuze uit verschillende stijlen. Denk aan klassieke, moderne en industriële espagnoletten kopen die dan ook perfect aansluiten bij de stijl van het interieur. 

Espagnoletten kopen in verschillende kleuren en materialen

Je hebt ook nog altijd de keuze uit verschillende kleuren en materialen en je laat je keuze afhangen van je persoonlijke smaak, maar ook van de voor- en nadelen van bijvoorbeeld een bepaalde materiaalsoort. Denk bijvoorbeeld aan aluminium of RVS waarbij RVS de meest stevige en beste keuze is. Je kunt ook kiezen voor espagnoletten kopen van bijvoorbeeld messing als je een ietwat koperachtige kleur zoekt. De prijzen tussen de verschillende materialen kunnen nogal uiteenlopen en het is vooral belangrijk om de keuze te maken waar je ook jarenlang plezier en profijt van hebt. Onthoudt dat goedkoop vaak ook duurkoop is.

Je kunt ook kiezen voor verschillende soorten afwerking. Van zwart tot aan zilver en van koper tot aan goud. Welke kleur espagnoletten je kiest is ook weer afhankelijk van de stijl van je interieur en je woning en natuurlijk speelt ook je persoonlijke smaak een belangrijke rol. Houdt er wel rekening mee dat espagnoletten kopen een kamer kunnen maken of breken. Maak dus een weloverwogen beslissing.