Index Gids
Image default
Woning en Tuin

In welke vormen kan je een motorverzekering afsluiten?

 

Voor elke persoon die een motor in het verkeer wil brengen in Nederland (en in menig aantal andere landen) geldt dat hij of zij er rekening mee moet houden dat er daarvoor verplicht een motorverzekering moet worden afgesloten. Het verplicht moeten afsluiten van een dergelijke verzekering dient ervoor te zorgen dat elke deelnemer aan het verkeer (met een gemotoriseerd voertuig) is gedekt voor de verwijtbare schade die hij aan derden aanricht. Sta jij ook op het punt om een verzekering voor jouw motor af te sluiten, maar is het je nog niet helemaal duidelijk met welke factoren je daarbij allemaal rekening moet houden? Blijf dan vooral zeker verder lezen!

De WA motorverzekering 

De eerste type motorverzekering die je kan overwegen is de WA-verzekering. Ontzettend veel mensen hebben er door de jaren heen voor gekozen om dit type verzekering voor hun motor af te sluiten. Verschillende zaken liggen daarvan aan de basis. In eerste instantie is deze verzekering natuurlijk erg voordelig af te sluiten. Niet zelden hebben mensen reeds stevig in de portefeuille moeten tasten om een motor aan te kunnen schaffen. De kans dat men dan nog een groot budget voor handen heeft voor het kunnen betalen van een verzekeringspremie is vrij klein. 

De WA-verzekering is ook een interessante verzekering omdat je er perfect mee tegemoet komt aan de geldende wettelijke verplichting voor het verzekeren van je motor. De schade die je verplicht moet verzekeren tegenover derden is namelijk perfect gedekt. Dit gezegd hebbende is het natuurlijk wel zo dat het een spijtige zaak is dat de schade aan jouw eigen motor niet is gedekt. Omwille van deze reden wordt deze verzekering voor een motor niet aangeraden wanneer er sprake is van een dure motor. Dan kan je beter voor een uitgebreidere optie kiezen. 

De WA+ beperkt casco motorverzekering 

Het tweede type motorverzekering waar je voor kan kiezen is de WA+ beperkt casco motorverzekering. Voor deze verzekering voor motoren geldt dat ze allereerst bestaat uit de WA-dekking. Echter worden er daar nog een aantal extra dekkingen aan toegevoegd. Het betreft hier dan concreet bijvoorbeeld de dekking tegen brandschade, maar ook tegen diefstal. Voor heel wat motoren geldt dat ze helaas onbewaakt op straat moeten worden geparkeerd. Dit vergroot het risico op diefstal uiteraard aanzienlijk. Kan je jouw motor wel in een garage plaatsen? In dat geval is de dekking tegen brandschade uiteraard mooi meegenomen. Hoe dan ook zijn er duidelijk een aantal interessante redenen aan te halen om te kiezen voor dit type verzekering. 

De WA+ volledige casco motorverzekering

Het derde type motorverzekering die op de markt bestaat is de meest complete van allemaal. Het gaat hierbij om de WA+ volledige cascoverzekering. Voor deze verzekering, ook wel de allrisk genoemd, geldt dat ze nog een stapje verder gaat dan de WA+ beperkt cascoverzekering. Uiteraard zijn ook de dekkingen uit deze verzekering aanwezig. Alleen worden ze wel aangevuld met nog één bijkomende dekking, namelijk deze voor de schade die je zelf hebt aangebracht aan jouw eigen motor. Dit lijkt op het eerste zicht maar een beperkte extra dekking, maar dat is het allerminst. Deze extra dekking kan jou als verzekeringnemer heel wat geld besparen, maar kan de verzekeraar ook behoorlijk wat geld kosten. Omwille van die reden verhoogt ze de premie aanzienlijk. 

Hoe kan je de voor jou beste motorverzekering bepalen?

Er bestaan dus zoals de hierboven aangegeven informatie reeds duidelijk heeft gemaakt tal van verschillende motorverzekeringen op de markt. Het is voor heel wat potentiële verzekeringnemers niet zo evident om te bepalen welk type motorverzekering voor hen nu precies het meest interessant is. Om dat te kunnen doen zijn er verschillende zaken waar je sowieso aandacht aan moet geven. Wij hebben de belangrijkste van deze aandachtspunten hieronder voor jou op een rijtje gezet.

1.) Welke waarde heeft de motor die je wil laten verzekeren?

In eerste instantie moet je rekening houden met de waarde die de motor heeft die moet worden verzekerd. Wat deze waarde betreft geldt dat ze als ongelofelijk belangrijk wordt bestempeld voor wat het type motorverzekering betreft die je gaat afsluiten. Hoe hoger de waarde van je motor is gelegen, des te beter de dekking uiteraard moet zijn van de verzekering waarvoor je kiest. Het afsluiten van een allrisk voor een zeer goedkope motor is dan ook veelal niet interessant.

2.) Hoe vaak ga je de motor in kwestie gebruiken?

Het spreekt voor zich dat een motor in de praktijk op verschillende manieren kan worden gebruikt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om ze te gebruiken als dagelijks voertuig, maar daarnaast kan je er ook recreatief mee rijden. In het laatste geval spreekt het voor zich dat de motorverzekering die je gaat afsluiten een stuk minder uitgebreid dient te zijn. Dit natuurlijk omdat je minder kilometers aflegt en bijgevolg ook het risico dat je loopt aanzienlijk minder is. Maak je gebruik van je motor als daily? Dan wordt dat natuurlijk een ander verhaal. Dan is een optimale verzekering afsluiten van belang. Het risico op schade is dan namelijk een behoorlijk stuk groter. 

3.) Hoeveel budget heb je te besteden voor jouw motorverzekering?

Het lijkt misschien op het eerste zicht een beetje vreemd om het budget dat je voorhanden hebt een rol te laten spelen in het maken van je beslissing, maar uiteindelijk is dat nog helemaal zo vreemd nog niet, integendeel. Je dient er immers rekening mee te houden dat de premie van je verzekering een terugkerende verplichting is. Met andere woorden, de premie zal uiteraard niet één keer, maar wel meerdere malen moeten worden betaald. Je moet er dus voor zorgen dat deze blijvend past binnen jouw financiële situatie. Oplossingen om de premie te splitsen zijn ook niet altijd interessant.

Heel wat verzekeringnemers gaan ervan uit dat ze er goed aan kunnen doen om bijvoorbeeld een dure allrisk premie van hun motorverzekering op te splitsen in kleinere termijnen. In dat geval kan men de premie bijvoorbeeld in plaats van per jaar per kwartaal of zelfs per maand gaan betalen. Dat is inderdaad mogelijk, alleen moet je er wel aandachtig voor zijn dat de verzekeraar hier extra kosten voor in rekening kan brengen. Deze extra kosten kunnen de verzekering nog duurder maken.