Index Gids
Image default
Woning en Tuin

Hoeveel kosten de technieken in een nieuwbouw?

Tijdens de planning van een nieuwbouw moet je uiteraard een budget opstellen, anders kom je al gauw in financiele problemen. Daarbij moet je een deel van je budget vrijhouden voor de technieken. Hoeveel kosten de technieken in een nieubouw. Wij verzamelden de richtprijzen: 

Verwarming

Voor de verwarming van je woning zijn er vele mogelijkheden. Traditioneel was een cv-ketel op aardgas de meest populaire keuze. Hiervoor betaal je tussen de €3000 en €6000, incl. btw en plaatsing. Tegenwoordig gaan veel gezinnen voor een warmtepomp. Deze prijzen zijn erg uiteenlopend, gaande van circa €14000 voor een lucht/water warmtepomp tot €20000 voor een geothermisch model.

De goedkoopste optie is dus een gasketel. Maar de meest duurzame optie is een warmtepomp. Een voordeel van geothermie is dan weer dat je passief kan koelen tijdens de zomer. Dit toestel heeft bovendien het beste rendement van alle verwarmingsmogelijkheden.

Elektriciteit

De elektrische installatie is een belangrijk onderdeel van elke woning. Dit omvat de stopcontacten, verlichting en voedingen voor je koelkast, oven, enzovoort. Voor een klassieke elektrische installatie betaal je ongeveer €8000 (incl. btw en plaatsing). Wanneer je de upgrade maakt naar een domoticasysteem (smart home), dan is er een meerprijs van circa €9000. Let erop dat in deze domotica prijs de verlichting, multiroom audio, alarmsysteem… zijn inbegrepen. Dat was bij de traditionele elektrische installatie niet het geval. Het prijsverschil voor domotica is dus minder groot dan je denkt.

Ventilatie

Moderne woningen hebben een ventilatiesysteem nodig. Voor een systeem met een natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer (type C) betaal je ongeveer €4000, incl. btw en plaatsing. Er bestaan ook ventilaties met een mechanische aan- en afvoer (type D). Dit kost circa €8000. 

Sanitair

Ook het sanitair neemt een flinke hap uit je budget. In het sanitair zit alles wat met water te maken heeft: aanvoerleidingen, afvoeren, douchebak, enzovoort. Hiervoor mag je €12000 tot €15000 rekenen. Natuurlijk wordt deze prijs sterk beïnvloed door de keuzes die je maakt. Luxe materialen doen het kostenplaatje stijgen.

Totaalsom

In totaal gaat zo’n 18 tot 20% van je budget voor een nieuwbouw naar de technieken (verwarming, elektriciteit, ventilatie en sanitair). Dat is flink wat geld. Gelukkig kan je hierop besparen door zelf werken uit te voeren. Heel wat bedrijven hebben zelfbouwpakketten ontwikkeld, waarmee jij een deel van het werk zelf doet, onder begeleiding van een vakman. Dat is goedkoper dan wanneer je alles uitbesteedt.