Index Gids
Image default
Eten en drinken

Huisfeesten van de Groningse studenten tijdens corona

Met ruim 1,5 jaar corona in de wereld zijn er een hoop dingen veranderd. Zo ook in het Groningse studenten leven. Studenten kunnen niet meer op stap en dus zijn er de afgelopen tijd veel meer huis feestjes geweest dan normaal.

Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanze Hogeschool hebben een zware periode achter de rug. Met veel digitale colleges en weinig contact uren hebben studenten te maken gehad met een nieuwe realiteit. Een realiteit waarin weinig sociaal contact mogelijk was, en studeren niet meer vanaf de campus ging zoals gewend. De klachten over eenzaamheid, depressies en leven in isolement namen het afgelopen schooljaar dan ook enorm toe.

Geen sport activiteiten

Naast het niet meer klassikaal volgen van colleges en reguliere lessen is er ook weinig gebeurt op het gebied van sport. Waar de ACLO een centrum was voor samenkomst en beweging is dat het afgelopen schooljaar niet meer zo geweest. Studenten werden gedwongen zelf te gaan sporten omdat dit in een zaal of groepsverband niet meer was toegestaan. Dit heeft niet alleen effect gehad op de fysieke gesteldheid van de studenten maar ook op de mentale toestand van velen. Sporten is voor vele studenten een uitlaatklep van het dagelijks leven en de stress van de studie.

Geen uitgaansgelegenheden

Naast de colleges en de sport activiteiten moeten we het uitgaansleven van de student niet vergeten. De binnenstad van Groningen is een drukte van belang zowat elke avond van de week. Met de vele studenten verenigingen en studenten kroegen is dit het centrum van ontmoeting voor velen. Vanwege de sluiting van het nachtleven en de natte horeca hebben studenten zich gekeerd naar huis feestjes. Hierbij worden feesten georganiseerd bij een student thuis en het huis vaak omgetoverd tot een complete kroeg. Het alcohol gebruik en het spelen van vele soorten drankspellen leid ertoe dat er meer alcohol wordt gedronken dan in de kroeg. Dit heeft met name te maken met het verschil in prijs, waar een huisfeestje vaak maar €10 kost voor de zelf meegebrachte drank, kost een biertje in de kroeg inmiddels al €3 per stuk.

Vooruitzicht 2021/2022

Voor het komende collegejaar ziet het er al een stuk beter uit. Restaurants en cafés mogen ondertussen alweer open tot middernacht, en ook de samenkomsten in grotere groepen is weer toegestaan. Daarnaast stijgt de vaccinatie graad door heel Nederland, dit zou erop moeten wijzen dat corona besmettingen afnemen. De vooruitzichten zijn goed, echter heeft het verleden ons uitgewezen niet te hard te juichen, drankspellen zullen ook in 2022 gespeeld blijven worden als gevolgd van de corona pandemie.

Gerelateerde artikelen

Catering Drachten maakt gelegenheid compleet

De lekkerste hapjes, buffetten en BQ van Zuid-Holland vind je hier

De diƫtist in Enschede helpt je verder