Index Gids
Image default
Dienstverlening

Je 3 fasen groepenkast vervangen: hoe en waarom?

Ongetwijfeld heb je er wel eens van gehoord: de groepenkast. Om te beginnen met het (laten) vervangen van een groepenkast is het belangrijk om te weten wat een groepenkast precies en waar hij voor dient. In deze tekst zullen doen alsof we een 3 fasen groepenkast vervangen. In de tekst zal duidelijk worden wat een groepenkast precies is en waarvoor deze dient. Later zullen de stappen van het vervangen kort behandeld worden.

Wat is een groepenkast en waarvoor dient deze?

Een groepenkast is een installatie die eigenlijk in ieder pand te vinden is, de 3 fasen groepenkast, waar het vandaag over gaat, is een installatie die met name te vinden is in gebouwen met een hoge vraag naar elektriciteit. Je spreekt dan over bijvoorbeeld een werkplaats, een kantoorgebouw of grotere woningen.

De fasen waar over wordt gesproken, zijn een soort van losstaande stroomkringen. Bij een 3 fasen groepenkast heb je het dus over 3 losse stroomkringen, hoe meer kringen je hebt, hoe meer apparaten je veilig kunt aansluiten. Als je te weinig fasen hebt bestaat er een kans dat de stoppen er letterlijk en figuurlijk uit vliegen, het is dus belangrijk om altijd voldoende fasen te hebben als je een hoge vraag naar elektriciteit hebt.

De groepenkast vervangen: hoe en waarom?

Eigenlijk is het heel simpel: je moet nooit aan elektrische installaties gaan sleutelen als je geen kennis hebt van hoe het in elkaar zit. Als je dus niet zeker bent van je kunnen of geen gecertificeerde elektricien bent is het altijd raadzaam hulp van een specialist in te roepen.

Een reden om de groepenkast te vervangen kan bijvoorbeeld beschadiging of veroudering zijn. De eisen aan groepenkasten worden regelmatig bijgesteld, dus check met enige regelmaat of jouw groepenkast nog aan de huidige eisen voldoet.

Begin met het checken: is het nodig om een nieuwe groepenkast te laten installeren? Als je dit niet zeker weet, roep dan hulp in van een vakman. Maak vervolgens een afspraak met een elektricien, deze zal vervolgens aan de slag gaan met het verwijderen van je oude groepenkast en het installeren van je nieuwe groepenkast.