Spring naar inhoud

Wanneer is het nodig om je groepenkast te vervangen?

De elektrische installatie bestaat natuurlijk uit de meterkast en groepenkast, wat veel mensen niet weten is dat het ook bestaat uit al je schakelaars, buizen, kabels, stopcontacten, leidingen, verlichtingen, centraaldozen en andere grote apparaten. Best veel om rekening mee te houden dus, het kan dus maar voorkomen dat er iets kapot is. Bij schade kunnen er vervelende gevolgen optreden en dat wil je natuurlijk altijd vermijden, ook kan het zijn dat er iets vervangen moet worden, je groepenkast bijvoorbeeld maar hieronder wordt alles goed uitgelegd.

Groepenkast vervangen?

Af en toe moet je door schade of overbelasting je groepenkast vervangen. Overbelasting is als er teveel elektrische apparaten of schakelaars zijn aangesloten op één groep. De groep kan de hoeveelheid stroom die nodig is niet aan en valt dus uit, een storing dus. Je groepenkast moet vervangen of uitgebreid worden als je merkt dat je meer groepen nodig hebt. Ook als de groepenkast wat verouderd is kan je het best even kijken of hij ook daadwerkelijk aan vervanging toe is. Ook bij schade kan je het best je groepenkast vervangen, mocht er namelijk schade zijn dan kunnen er vele stroomstoringen optreden en ook brand. Dit wil je natuurlijk vermijden en daarom is het dus belangrijk om je groepenkast te vervangen.

Gevolgen van schade aan elektra

Bij schade aan elektra kan je dus denken aan brand en vele stroomstoringen en kortsluitingen. Vaak ligt de schade bij oude elektrische apparaten of installaties, groepenkasten bijvoorbeeld. Bij kortsluitingen komen ook vaak vonken vrij in de meterkast, als deze vonken in het isolatiemateriaal terecht komen dan is de kans groot dat er brand ontstaat. Het is dan ook belangrijk om een ervaren elektricien in te schakelen die zorgvuldig je elektra aan kan leggen zonder schade aan te richten.