Index Gids
Image default
Auto’s en Motoren

Alles wat je moet weten over APK-Keuring

Wat is een APK-keuring?

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een wettelijk verplichte controle om de verkeersveiligheid en milieuprestaties van voertuigen te waarborgen. Tijdens een APK-keuring worden verschillende essentiële aspecten van je auto nauwgezet beoordeeld.

Wanneer is een APK-keuring nodig?

De frequentie van de APK-keuring hangt af van factoren zoals de leeftijd van je voertuig en het type brandstof. Hieronder leggen we het voor je uit.

Wanneer APK voor diesel auto’s?

Voor dieselauto’s gelden specifieke regels met betrekking tot de APK-keuring. Over het algemeen geldt de eerste keuring voor nieuwe dieselauto’s na 3 jaar. Daarna moet de auto jaarlijks gekeurd worden. 

Wanneer APK voor benzine auto’s?

Voor benzineauto’s geldt dat de eerste APK-keuring plaatsvindt wanneer de auto 4 jaar oud is. Na deze initiële keuring moet de benzineauto voor tweemaal om de 2 jaar gekeurd worden. Tenslotte, wanneer je benzine auto 8 jaar oud is, moet het elke jaar gekeurd worden. 

Wanneer APK voor benzine auto’s met LPG?

Als je auto ook LPG heeft, dan moet je de periodes van diesel auto’s aanhouden. Het is belangrijk de exacte vervaldatum van de APK-keuring op je kentekenbewijs te controleren. Zo blijf je op tijd voorbereid en voorkom je mogelijke boetes en ongemakken. Houd er rekening mee dat deze regelgeving aan verandering onderhevig kan zijn, dus het is raadzaam regelmatig de officiële informatie van de RDW te raadplegen of je autogarage om advies te vragen.

Welke onderdelen worden gecontroleerd tijdens APK?

Tijdens de APK wordt je auto uitgebreid beoordeeld om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de vereisten voor verkeersveiligheid, milieu en registratie. De controle omvat cruciale aspecten zoals remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting, carrosserie, uitstoot van uitlaatgassen, kilometerstand, voertuigbewijs, identificatienummer en gebruikte brandstof. Het is een grondige inspectie om ervoor te zorgen dat je auto veilig, milieuvriendelijk en wettelijk geregistreerd blijft.

Wat als mijn auto wordt afgekeurd?

Stel je voor, je brengt je geliefde auto naar de APK-keuring met de hoop op een vlekkeloze goedkeuring, maar dan ontvang je het gevreesde nieuws: afgekeurd. In eerste instantie voelt het als een teleurstelling, maar het is essentieel om te begrijpen wat dit betekent en wat je vervolgstappen zijn.

Je krijgt een afkeurrapport in handen, een document dat de keurmeester heeft opgesteld met gedetailleerde informatie over de onderdelen die niet aan de vereiste normen voldoen. Dit rapport vormt de basis voor wat er moet gebeuren.

Een gesprek met de keurmeester volgt, waarin je de afgekeurde punten bespreekt en mogelijke reparatieopties overweegt. Hier komt de ervaring van de keurmeester van pas, want zij kunnen je adviseren over de noodzakelijke reparaties en de geschatte kosten.

Nu sta je op een tweesprong. Je hebt de keuze om de benodigde reparaties te laten uitvoeren en je auto opnieuw te laten keuren bij dezelfde instantie, vaak tegen een gereduceerd tarief. Een andere optie is om je auto bij een alternatieve keuringsinstantie te laten beoordelen voor een frisse blik.

Soms zijn de reparaties echter aanzienlijk of past het niet in je directe plannen. In deze gevallen kun je overwegen om je auto te schorsen, wat betekent dat je tijdelijk niet mag rijden, maar ook geen APK-verplichting hebt.

Als de kosten van de reparaties niet haalbaar zijn, kom je op het kruispunt van verkoop of sloop. Het kan een emotionele beslissing zijn, maar het waarborgt dat je verder kunt met een voertuig dat voldoet aan de vereiste normen of ruimte maakt voor een nieuwe auto-ervaring. Het sleutelwoord hier is actie: begrijp de afkeurpunten, overleg met de keurmeester en neem weloverwogen beslissingen om de weg veilig en conform de wet te blijven bewandelen.

Kosten van de APK-keuring

De APK-keuring, een periodieke check om ervoor te zorgen dat je voertuig voldoet aan de verkeers- en milieunormen, is een onvermijdelijke verantwoordelijkheid voor elke autobezitter. Maar wat zijn eigenlijk de kosten van deze cruciale beoordeling?

Allereerst is het belangrijk te weten dat de kosten voor de APK-keuring niet wettelijk zijn vastgelegd. Elke keuringsinstantie bepaalt zelf zijn tarieven, wat betekent dat er variatie kan zijn tussen verschillende garages. Gemiddeld kun je rekenen op een bedrag tussen de €50 en €100, maar het is verstandig om bij verschillende garages offertes op te vragen.

Een belangrijk aspect dat de kosten kan beïnvloeden, zijn eventuele reparaties die nodig zijn om je voertuig door de keuring te krijgen. Indien je auto niet aan de normen voldoet, zullen er reparaties nodig zijn om het voertuig weer op het gewenste niveau te brengen. Deze kosten zijn echter niet inbegrepen in het standaardtarief van de keuring.

Voor een duidelijk beeld van de totale kosten is transparantie van groot belang. Zorg ervoor dat je voorafgaand aan de keuring duidelijkheid hebt over de tarieven van de keuringsinstantie en vraag naar eventuele bijkomende kosten voor mogelijke reparaties. Zo sta je niet voor verrassingen en kun je weloverwogen beslissingen nemen over het onderhoud van je voertuig.

APK en milieunormen

Bij de APK-keuring worden auto’s niet alleen beoordeeld op verkeersveiligheid, maar ook op milieunormen. De uitstoot van uitlaatgassen is een cruciaal aspect van deze beoordeling. Tijdens de keuring wordt gecontroleerd of de uitstoot binnen de vastgestelde normen valt. Hierbij wordt specifiek gelet op de samenstelling van de uitlaatgassen en de impact op het milieu. Deze controle draagt bij aan duurzaamheid en bevordert een milieuvriendelijke rijervaring. Het is essentieel om te begrijpen hoe de APK-keuring de milieuaspecten beoordeelt en waarom deze focus van belang is voor zowel de auto-eigenaar als het milieu.

Verschillen tussen benzine- en dieselauto’s

Bij de APK-keuring wordt de uitstoot van uitlaatgassen beoordeeld om ervoor te zorgen dat voertuigen voldoen aan milieunormen. Voor benzineauto’s betekent dit dat de focus ligt op het controleren van de CO2-uitstoot en andere schadelijke stoffen. Dieselauto’s worden daarentegen nauwkeurig beoordeeld op de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) en fijnstof, aangezien deze types voertuigen hier over het algemeen meer van produceren.

Voor autobezitters betekent dit dat, afhankelijk van het type auto, verschillende aspecten worden geëvalueerd tijdens de keuring. Het begrijpen van deze verschillen kan helpen bij het voorbereiden op de keuring en het begrijpen van eventuele mogelijke problemen met de uitstoot. Regelmatig onderhoud, zoals tijdig het vervangen van de lucht- en brandstoffilters, kan positief bijdragen aan de uitstootresultaten en ervoor zorgen dat je voertuig aan de vereiste milieunormen voldoet tijdens de APK-keuring.

APK en veiligheid op de weg

De APK-keuring speelt een cruciale rol bij het waarborgen van de veiligheid op de weg. Tijdens deze keuring wordt je voertuig beoordeeld op verschillende veiligheidsaspecten, waaronder de remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie. Deze inspectie is ontworpen om ervoor te zorgen dat je auto aan de essentiële normen voldoet en veilig is voor zowel de bestuurder als andere weggebruikers.

Het periodiek ondergaan van een APK-keuring betekent dat je auto wordt gecontroleerd op mogelijke defecten die de veiligheid op de weg in gevaar kunnen brengen. Het tijdig identificeren en verhelpen van deze problemen draagt bij aan het verminderen van ongevallen en het waarborgen van een veilige rijervaring. Autobezitters kunnen zo met vertrouwen de weg op, wetende dat hun voertuig grondig is beoordeeld op veiligheidsaspecten. Regelmatig onderhoud en het tijdig vervangen van slijtagegevoelige onderdelen spelen hierbij een belangrijke rol, waardoor de veiligheid van het voertuig op lange termijn wordt gegarandeerd.

APK en onderhoudsbeurten

Een goed onderhouden auto heeft een grotere kans om succesvol door de APK-keuring te komen. Onderhoudsbeurten zijn bedoeld om mogelijke slijtage en defecten op te sporen en te verhelpen voordat ze kritiek worden voor de veiligheid of milieuaspecten van je auto. Hierdoor wordt de kans op afkeur tijdens de APK-keuring aanzienlijk verminderd.

Daarnaast kunnen autobezitters met regelmatig onderhoud de levensduur van hun voertuig verlengen en onnodige reparatiekosten voorkomen. Het is raadzaam om de onderhoudsbeurten volgens het schema van de autofabrikant uit te voeren en daarbij rekening te houden met de aanbevolen APK-keuringsintervallen. Samen dragen APK-keuringen en onderhoudsbeurten bij aan een veilige, betrouwbare en duurzame rijervaring.

Veelgestelde vragen over APK

Antwoorden op veelgestelde vragen bieden duidelijkheid over allerlei aspecten van de APK-keuring. 

Wat als mijn auto wordt afgekeurd tijdens de APK?

Als je auto wordt afgekeurd, moeten de benodigde reparaties worden uitgevoerd voordat je weer de weg op mag.

Wat als ik de APK-keuring vergeet of uitstel?

Je riskeert een hoge boete. Bij een ongeluk heb je de kans dat de verzekering weigert te betalen. Het is belangrijk de keuring op tijd te laten uitvoeren om boetes en mogelijke problemen te voorkomen.

Kan ik de APK-keuring combineren met een onderhoudsbeurt?

Ja, vaak kun je de APK-keuring combineren met een onderhoudsbeurt, wat handig is om alles in één keer te regelen.

Waar kan ik mijn auto laten keuren voor de APK?

Gekwalificeerde garages, zoals IBM Automotive (de beste garage in Tilburg), kunnen de APK-keuring uitvoeren. Kies een betrouwbare garage voor een grondige inspectie.

Wat zijn de kosten van een APK-keuring?

De kosten kunnen variëren, maar gemiddeld liggen ze tussen de €50 en €100. Het hangt af van de garage en eventuele reparaties die nodig zijn.

Geldt de APK-keuring ook voor elektrische auto’s?

Ja, ook elektrische auto’s moeten gekeurd worden, zij het met andere aandachtspunten zoals de accu en elektronica.

Hoe lang duurt een APK-keuring gemiddeld?

Een APK-keuring duurt doorgaans ongeveer 45 minuten tot een uur, maar het kan langer zijn als er reparaties nodig zijn.

Tips voor het kiezen van een betrouwbare keuringsinstantie

Het vinden van een betrouwbare keuringsinstantie voor je APK is van essentieel belang voor de veiligheid en betrouwbaarheid van je auto. Hier zijn enkele tips om de juiste keuze te maken:

  • Controleer de erkenningsstatus: Zorg ervoor dat de keuringsinstantie erkend is door de RDW (Rijksdienst Wegverkeer). Dit geeft aan dat ze voldoen aan de vereiste kwaliteitsnormen.
  • Vergelijk tarieven: Hoewel prijs niet alles zegt, is het vergelijken van tarieven tussen verschillende keuringsinstanties een goede indicator. Kies voor transparantie en vermijd verborgen kosten.
  • Lees recensies: Ga online op zoek naar recensies van andere autobezitters over de keuringsinstantie. Ervaringen van anderen kunnen veel vertellen over de betrouwbaarheid en klantenservice.
  • Vraag naar de keuringsprocedure: Een betrouwbare instantie legt helder uit hoe de keuring verloopt. Vraag naar de procedures en wees alert op de mate van professionaliteit in hun uitleg.
  • Informeer naar mogelijke reparaties: Als er reparaties nodig zijn, vraag dan vooraf om een kostenraming. Dit voorkomt verrassingen en geeft inzicht in de eerlijkheid van de keuringsinstantie.
  • Kijk naar extra diensten: Sommige keuringsinstanties bieden extra services aan, zoals onderhoudsbeurten. Overweeg of dit voor jou handig kan zijn en of ze een allround oplossing bieden.

Door deze tips te volgen, kun je een weloverwogen keuze maken en ervoor zorgen dat jouw auto in goede handen is tijdens de APK-keuring.

https://www.ibmautomotive.nl/